Представници Службе за управљање кадровима учествовали су на Самиту младих лидера 2020, који је одржан 28. -  29. августа на Старој планини у организацији Центра за едукацију и развој омладине Београда, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта.

 

Централне теме Самита биле су перспективе развоја образовања и унапређење студентског стандарда, а о њима су разговарали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, директор Службе за управљање кадровима проф. др Данило Рончевић, доц. др Срећко Бачевац, професор емеритус Слободан Ћамиловић, в.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, саветник министра просвете за високо образовање Татјана Цветковски и други.

Истакнуто је да Закон о дуалном образовању може да допринесе да  млади још током школовања стекну искуство кроз стручну праксу и лакше се интегришу у радно окружење, а компанијама које се определе да се укључе у програм да пронађу одговарајући стручни кадар. Дуално образовање имаће велики значај и за целокупну привреду јер ће новозапослени само настављати са едукацијом и прилагођавањем и брже стизати до лидерских позиција, уместо учења од почетка. „Они имају сада више храбрости, више идеја“ нагласио је министар Шарчевић, „али је недостатак лидера, недостатак правих менаџера“.

Директор Службе за управљање кадровима, проф. др Данило Рончевић, истакао је да студенти још у току школовања треба да улажу у своје образовање, нарочито у развијање дигиталних компетенција и продуктивност кроз дигиталне платформе које постоје на тржишту, да би били конкурентнији на тржишту рада и да би касније, стеченим знањем и умећима, допринели развоју и успеху наше земље.

Поред значаја компетенција које ће млади убудуће градити истовремено кроз формално образовање и стручну праксу, на Самиту је разговарано и о проширењу капацитета факултета и студентских домова и унапређењу студентских стандарда.